Saturday, October 24, 2020
Home > Këshilla Islame > A e dini se shumë shtete të botës gjykojnë me ligjet e Omerit?

A e dini se shumë shtete të botës gjykojnë me ligjet e Omerit?

Është e çuditshme por e vërtetë. Bota e perëndimit ka marrë nga bota Islame, konkretisht nga sheriati ligje. Mjafton një kërkim në internet për ligjet e halifes Omer, ku sistemi i mirëqenies është kopjuar nga ai. Bile shtetet si SHBA, Britania, Suedia, Finlanda, Danimarka, Norvegjia, Islande i kanë quajtur “Omar Law” apo ligjet e Omerit.

Dhe kopjimi i këtyre ligjeve është i vjetër. Shumë studiues janë duke u munduar për të gjetur lidhjen se nga erdhi deri tek kopjimi i këtyre ligjeve që pastaj për të gjykuar në vendet jomyslimane me to, përcjell KohaIslame. Kjo pasi shumë nga këto vende, nuk kanë pasur lidhje me myslimanët aspak.

Koncepti si “wakfi” është i kopjuar, ku qendrat e mësimit të Myslimanëve ishin nën pavarësi të plotë pasi ato ishin pronë publike. “Është një mendim provokues. Nëse i futemi në detaje, jam i sigurt që mund të gjejmë më shumë afërsi, sikurse sitemi jonë i mirëqenies ishte u prezantua tek ne vetëm pas një studimi të thellë të sistemit të mirëqenies që u përdor nga halifeja e dytë i Myslimanëve – Omeri. E pëlqyem apo jo, është histori.”, është shprehur një studiues

%d bloggers like this: